Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Θολά Νερά σε μια Μαύρη Ήπειρο

Δεν έχει κοπάσει ακόμη η μπόρα των ευρω-εκλογών και η Γηραιά Ήπειρος φαίνεται πνιγμένη στις “πλημμύρες” που η ίδια δημιούργησε. Το χειρότερο δε, οτι η ηλικία της και όσα δεκαετίες πριν βάρυναν τη πλάτη της, δεν δείχνουν ικανά έστω και για μια πιθανότητα θεαματικών αλλαγών, ανάλογων φυσικά των διαχρονικών αξιών, θυσιών και ιδανικών της.

Το αντίθετο, το αποτέλεσμα των ευρω-εκλογών συνολικά στις χώρες της Ευρώπης, είναι αντιπροσωπευτικό της αποτυχίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με συγκεκριμένους οικονομικούς και νομισματικούς όρους και μάλιστα με έναν τρόπο κραυγαλέα αδιέξοδο και στην προοπτική του επώδυνο. Πως αλλιώς, άλλωστε, να αναφερθείς στη μεγάλη άνοδο φασιστικών και εθνικιστικών μορφωμάτων που καταγράφουν μια τέτοια δυναμική ώστε ήδη να έχουν θεμελιωθεί σταθερά στο ευρωπαικό αλλά και για κάθε κράτος ξεχωριστά, πολιτικό και κοινωνικό στερέωμα. Όπως επίσης και στα συντριπτικά ποσοστά αποχής, απόδειξη οτι αυτή η Ευρώπη κάθε άλλο παρά των Λαών, δείχνει να είναι.

Από την άλλη, δυνάμεις της αριστεράς που σε συνθήκες κρίσης, οικονομικής υποταγής, ύφεσης και ανεργίας θα όφειλαν αλλά και με ιστορικά αποδεδειγμένο τρόπο θα μπορούσαν να αλλάξουν τη “ροή” και τη τύχη των ευρωπαϊκών κοινωνιών, παρά τη μικρή αύξηση της ευρω-κοινοβουλευτικής τους εκπροσώπησης, στέκουν αμήχανες και συχνά αδύναμες να υπογράψουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους λαούς, να αλλάξουν τους κοινωνικούς πόλους, να επιτύχουν ένα μαχητικό ποιοτικό ρεύμα αλλαγής στα γερασμένα κύτταρα της Γηραιάς Ηπείρου. Πόσο μάλλον για να οργανώσουν μια ευρείας κλίμακας ανατροπή.

Στη παρούσα πολιτική συγκυρία, λύσεις για τα θεμελιώδη και μάλιστα υπαρξιακά πλέον προβλήματα του οικονομικού και νομισματικού αυτού μορφώματος, δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Άλλωστε, οι κυρίαρχες δυνάμεις του, γνήσιοι εκφραστές συμφερόντων, επιμένουν να πετούν κάτω από το χαλί των ευρωπαικών σαλονιών, ο, τι περισσεύει από την οικονομική σάρωση, δηλαδή, ανθρώπους, λαούς, κοινωνίες. Παράλληλα, αποδεχόμενες για καιρό και συχνά ευνοώντας κιόλας την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού από φόβο μήπως και οι λαοί μαζικά εξεγερθούν εις βάρος των συμφερόντων τους, τώρα “έκπληκτες” παρακολουθούν από κοινοβουλευτικά και τηλεοπτικά έδρανα, το σύρσιμο του φιδιού στις χώρες – οικονομικά εκτρώματα που δημιούργησαν. (Απόδειξη ξεκάθαρη, η χώρα μας). Διατηρώντας ως ανόητο άλλοθι τη χαλαρότητα της ψήφου σε θεσμούς σαν τις ευρωεκλογές.

Το χθεσινό μήνυμα των εκλογών για πολλούς κρύβει πολλές αναγνώσεις κι αυτό φάνηκε στις δηλώσεις των ηγετών. Πολλές από αυτές είναι εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, παρά την αξία που μπορούν να έχουν. Σε καμία περίπτωση όμως, η τραγική πορεία της Ευρώπης προς έναν όψιμο κι επαναλαμβανόμενο ολοκληρωτισμό , δεν αντιστρέφεται με εσωτερικούς πολιτικούς όρους. Η Γηραιά Ήπειρος είναι ήδη σκοτεινή και όποιος αλιεύει σε αυτή νικηφόρα αποτελέσματα, “ψαρεύει” μάλλον σε θολά και επικίνδυνα νερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: